kerstwens

Zondag 20 december 2020, de laatste derde-zondag-van-de-maand. De laatste keer malen dit jaar, de laatste keer dit jaar zonder publiek.

De waterafvoer was optimaal sinds afgelopen vrijdag, nadat er wekenlang weinig waterafvoer was vanwege werkzaamheden aan de Itterbeek in Neeritter. Rogge, tarwe en spelt, in een mum van tijd was alles weer tot mooi meel vermalen. Er was zelfs voldoende water om nog stroom te malen.

Maatgevend voor malen, of dat nu met water of met wind gebeurt, zijn de natuurlijke omstandigheden. De hoeveelheid water die het beeksysteem levert, of hoe hard het waait. Je kunt wat water stuwen, sommige watermolens hebben een molenvijver om wat extra water op te sparen, bij een windmolen kun je zeilen bijzetten, maar je kunt er niet méér uithalen dan wat de hydrologische of klimatologische natuur biedt. Voor natuur en milieu, maar ook voor mensen, zou het goed zijn als we al onze activiteiten wat beter afstemmen op dat natuurlijke draagvlak.

Mag 2021 een jaar worden waarin we kunnen bijdragen aan een samenleving die gebaseerd is op  duurzaam gebruik van natuur en milieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s